setelah agak berjaya dgn percubaan pertama kek lapis bbrpa hari sblm raya lepas, kali ni saya cube plak resepi kek lapis yg lain...namanya kek lapis idola...resepinya skali lagi saya ambil dr kawan yg tyco kek lapis (bg saya lah...hahaha)mahu lihat hasilnya?dgn kamera telefon genggam yg xberapa canggih, inilah hasilnya...~
Kek Lapis Idola |
rasa?insyaAllah ok lah kot...mengikut org2 yang merasanya, dorg kata sedap...huuu~banyak alteration sy dah buat pada kek tuh...nge~xcukup bahan punye pasal...huhu~tp mmg lenguh sangat2 kaki weh...mencabar, tapi berbaloi...mahu resepi??buleyh...sile salin, yeh... =)
Kek Lapis Idola (versi sukehati yuz)
Bahan-bahan
250g butter golden churn (salted) } saya guna 2 jenis butter sbb nk cut cost..hahahaha~
250g buttercup }
1 gelas gula halus (lebih kurang 100g)
10 biji telur ayam
200g tepung gandum (diayak)
serbuk santan (satu paket - 50g)
200g horlicks
3 sudu besar kaya
1/2 tin susu pekat
1/2 gelas milo
2 bar coklat masakan (dicairkan gune double boil)
sedikit gula melaka - tumbuk halus (org guna browning sugar, selamba saya tukar!)
1 sudu esen vanila
sedikit pewarna merah
Cara membuatnya:
1. Pukul 2 jenis mentega dengan gula halus sehingga kembang.
2. Kemudian, masukkan telur ayam satu persatu. Masuk juga esen vanila (bg die kurang hamis).
3. Habis jeh pemukulan dlm step 2 tuh, silalah masukkan tepung, horlicks, serbuk santan, kaya dan susu pekat yeh. Pukul la bagi semua adunan bahan itu rata ok...
4. Elok semua dah rata, bahagikan adunan kepada tiga bahagian yg sama banyak (pandai2 la korang bahagi sama rata ekh..)
5. Dua bahagian, masukkan inci merah ke dalam nya...bagi la merah mana yg tahapnya disukai...saya buat bg dia jadi light pink jeh..takutlah pewarna banyak2...huhu~
6. Satu bahagian yg tinggal, silalah jgn segan2 masukkan serbuk milo, diikuti coklat cair dan juge gula melaka...mcm biasa kasi gaul sampai rata.
7. Bakar adunan ikot la sample gamba tuh yeh, selapis demi selapis sampai la habis...saya anggarkan bagi setiap lapis, insyaAllah cukup 3 sudu makan tuh. Pakai 9'x9' loyang pembakar yg telah di"layer" dengan butter dan dialas dgn kertas minyak di bawahnya. Menggunakan suhu pembakaran antara 170-180 degree Celcius (pakai api atas yeh), maka bakarlah setiap lapisan itu sampai habis. Sekian..~
8. Oh ya! setiap lapis kek yg dah masak dibakar, saya layer juga ngn butter sblm masukkan layer seterusnya.
No comments:
Post a Comment