Thursday, November 25, 2010

Serunding Daging Sukahati

Tadaaa~ Serunding Daging extra Hot! :p


Kasi close up sikit.


Ini real close up! Menarik kan??hihi~

Yeah! Amacam? Menarikkan? (ahaha~tiba2 rasa macam nk puji diri sendiri lak...gilos!) Ooohh... Anda tidak akan tahu apa perasaannya apabila anda berjaya menyediakan hidangan paling leceh di alam semesta! (aiyaa...lebih2 pulak...! :p )

Serunding daging yg enak bila digandingkan dengan ketupat palas (Walaupun ia tupat palas segera. Beli yg paket. Smpai umah, rebus dan hidang! Hahaha~) memang menepati citarasa yg unggul! Uhhoooo~ mahukan resepinya? Ini sy tibai ikot suka jeh sbb mak (sifu utama sy) pun sudah hampir-hampir lupa resepi sebenarnya. Maka dengan yakinnya, sy kaut segala rempah ratus yg sy agak2 berkaitan lalu dijadikan serunding ini. Ahahha~ rasanya tidak mengecewakan. Percayalah!

Serunding Daging
Bahan-bahannya:
2 kg daging (direbus sampai empuk dengan 2,3 keping asam keping)
Sepaket ketumbar (beli dalam RM2 cukup kott~)
Sedikit jintan manis dan jintan halus
secubit lada hitam dan lada sulah
10 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
2 tangkai serai
sedikit halia, lengkuas dan kunyit
15 helai cili kering
sedikit air asam jawa
2 sudu besar serbuk cili (optional)
satu sudu besar cili flakes (yg ni optional gak.tak nak letak pun tape!)
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
1.  Ketumbar, jintan2, lada hitam dan lada sulah di-blender kering sampai halus.
2.  Daging yg dah direbus empuk, disiat-siat mengikut urat-uratnya. Kalau mampu bg daging tuh halus mulus, anda memang hebat! Haha~
3.  Start dr bahan bernama bawang merah sampai lah cili kering, di-blender juga dgn air secukupnya sampai lumat.
4.  Tuang minyak dlm kuali. Masukkan bahan no.3 dan tumis sampai naik bau.
5.  Masukkan pula bahan no.1, air asam jawa, serbuk cili, dan cili flakes dan teruskan menumis sampai betul-betul rasa naik minyak. Garam dan gula jangan dilupakan.
6.  Bila dah betul-betul naik minyak, campaklah daging siatan anda tadi.
7.  Gaul rata dengan api yg kecil dan sentiasalah dijaga dan digaul agar tidak hangus! Pastikan serunding anda benar-benar kering supaya ia tahan lama!
8.  Rebus ketupat palas segera mengikut arahan pada paket. Angkat dan toskan.
9.  Sedia dimakan! Nyum3~

No comments: